عوامل دروغگوئی کودک

یکی از اشکال عمده ی نادرستی دروغگوئی کودک است.

روانشناس کودکان مهد کودک و پیش دبستانی سهیل (مهد پیروزی) دروغ های کودکان را به هفت دسته تقسیم می کنند:

  • دروغ بازی، که با آن حوادث تخیلی یا بازی را به دیگران می باورانند.
  • دروغ مبهم، که از ناتوانی کودک در گزارش دقیق جزئیات و یا مغالطه کردن یک مسئله بنا به پیشنهاد و تشویق فرد دیگر ناشی می شود.
  • دروغ پوچ که کودک جهت جلب توجه دیگران بکار می برد.
  • دروغ انتقامجویانه، که از نفرت ناشی می شود.
  • دروغ محدود، که در نتیجه ترس از دیسیپلین شدید و یا تنبیه بدنی گفته می شود.
  • دروغ خودخواهانه، دورغ حساب شده ای جهت گول زدن دیگران، تا کودک آنچه را می خواهد به دست آورد.
  • دروغ عرفی و یا وفادارانه، به منظور حفظ و مراقبت از یک دوست.

در بین کودکان کم سن تر، دروغگوئی بیشتر جنبه خیالبافی و رویااندیشی دارد و کمتر به منظور صرف فریب دیگران به کار میرود.

پاره ای از دروغ های کودکان به دقیق نبودن آنان به جزئیات، بزرگ جلوه دادن موضوعات و نادرستی بزرگسالان مربوط می شود. فشار به گفتن جزئیات دقیق یک امر، غالباً کودک را تشویق به دروغگوئی می کند. علاوه بر این، بسیاری از کودکان دروغ گفتن را یاد می گیرند، چون آنان را از تنبیه و یا تهدید به تنبیه محافظت می کند.

کودکان بزرگتر برای فرار از تنبیه گهگاه دروغ می گویند و یا دیگران را سرزنش می کنند. عده ای از پسران زیرکانه می دانند چگونه کار غلطی را بدون گیر افتادن و تنبیه شدن انجام دهند. این نگرش به خصوص هنگامی تشویق و تقویت می شود که بزرگسالان و نوجوان، درباره ی موقعیت های خویش در فرار از قانون و مجازات به خاطر اشتباهاتشان لاف زنی می کنند؛ ولی کلا بیشتر دروغ ها به سبب ترس از مجازات، و نیز مورد محافظت و استهزاء واقه شدن گفته می شود.

شاید برایتان جالب باشد:  عوامل کمروئی کودک

در دوران کودکی اگر کودک به خاطر دروغگوئی تنبیه نشود، از کار خود هیچ گونه احساس گناه و ناراحتی ندارد؛ در حالی که در اواخر کودکی، فرد از عواقب نامطبوع دروغگوئی ناراحت است. هر چه کودک بزرگتر می شود نگرش او نسبت به دروغگوئی تغییر می یابد؛ بدین معنی که نگرش او از مسئولیت عینی در مقابل اخلاق،د به مسئولیت ذهنی در قبال اخلاق تغییر شکل می دهد. به عبارت دیگر، تغیر از کنترل وسیله ی قوانین و مقررات به کنترل وسیله ی وجدان فردی صورت می گیرد.

برای ویزیت رایگان از دکتر حسینی متخصص روانشناسی کودکان میتوانید در مهد و پیش دبستانی سهیل ( مهد پیزوزی در خیابان نبرد) حضوری مورد مشاوره قرار بگیرید.

پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

آیا می خواهید در بحث شرکت کنید؟
به راحتی می توانید شروع کنید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.